website
BESPLATNA ISPORUKA NA IZNOSE PREKO 5000,00 RSD
Besplatna ugradnja prilikom kupovine u prodavnici!

Da li je vožnja deteta u suprotnom smeru zaista neophodna?

U potrazi ste za auto sedištem koje će najbolje odgovarati Vašem detetu. U tekstu se spominju termini „suprotan smer“ i „smer kretanja“, ali šta oni znače? Saznajete da se odnose na smer kretanja koji je preporučen za vožnju deteta u automobilu. U nadi da ćete pronaći detaljniji odgovor, odlazite na Facebook grupe za mame i forume za roditelje, gde nailazite na zagrejane debate i različita mišljenja. Dok jedni savetuju da je najbolje da se dete vozi u suprotnom smeru što je duže moguće, drugi ističu da detetu u kontra smeru može biti tesno, neudobno i nelagodno. Kome verovati?

Šta podrazumeva vožnja u kontra smeru?

Kako bismo dobili pouzdan odgovor na ovo pitanje, moramo početi priču ispočetka. Bezbednost u saobraćaju je jedna od najvažnijih stvari na koje moramo da obratimo pažnju svakoga dana. Posebnu pažnju treba da obrate roditelji. Već od prvog dana, kada iznosite svoje novorođenče iz porodilišta, morate misliti o bezbednom načinu da prevezete bebu do kuće.

Jedna od ključnih bezbednosnih mera koju roditelji treba da razmotre je vožnja deteta u suprotnom smeru kretanja. Ova praksa, koja se oslanja na postavljanje auto sedišta tako da deca putuju okrenuta prema zadnjem delu automobila, postala je sve važnija u savremenom saobraćaju i igra ključnu ulogu u zaštiti najosetljivijih članova naših porodica.

  • „Rearward facing“ („u kontra smeru“, „u suprotnom smeru“) – Dečije auto sedište je postavljeno u smeru suprotnom od smera kretanja vozila. Dete gleda u naslon sedišta automobila na koje je smešteno.
  • „Forward facing“ („u smeru kretanja“) – Dečije auto sedište je postavljeno u smeru kretanja vozila. Dete gleda u naslon sedišta ispred sebe (u suvozačevo ili vozačevo sedište).
Postavljanje auto sedišta u oba smera kretanja

U narednim redovima istražićemo zašto vožnja deteta u suprotnom smeru kretanja predstavlja optimalan pristup bezbednosti u saobraćaju. Razmotrićemo zakone i propise koji podržavaju ovu praksu, istražiti bezbednosne razloge za postavljanje auto sedišta na ovaj način, i pružiti vam korisne savete o pravilnom postavljanju auto sedišta kako biste mogli da obezbedite sigurno putovanje za vaše najmlađe članove porodice. Bezbednost dece u saobraćaju je naša zajednička odgovornost, i vožnja u suprotnom smeru kretanja je jedan od ključnih koraka ka ostvarivanju tog cilja.

Odgovarajuće auto sedište pružiće detetu optimalnu zaštitu u svakom trenutku. Preporučujemo Vam da pročitate naše članke „Kako odabrati pravo auto sedište?“ i „Tipovi auto sedišta prema uzrastu“, kako biste se informisali o tipu auto sedišta koje će najbolje odgovarati potrebama deteta, Vašim potrebama i mogućnostima automobila kojeg posedujete.

Zaštita sa svih strana

Pogledajmo kako prednji, bočni i zadnji udar izgledaju u praksi i na koji način se oni odražavaju na bezbednost deteta.

Prednji udar

Prema statističkim podacima, čeoni ili frontalni tip sudara je najčešći tip sudara koji se događa u saobraćaju. Prilikom sudara, pod uticajem sila koje u tom trenutku deluju, sve kreće ka tački sudara, u ovom slučaju ka prednjem delu automobila.

Sigurnosni pojasevi dečijeg auto sedišta će čvrsto držati telo deteta u mestu. Međutim, bebe i mlađa deca imaju relativno veće glave i slabije vratne mišiće. To znači da će, prilikom prednjeg sudara, glava naglo krenuti ka napred, potencijalno uzrokujući teške povrede vrata i kičme.

Osim potencijalnih povreda vrata i kičme, dete je u opasnosti i od povreda koje mogu nastati od raznoraznih krhotina koje u tom trenutku lete po automobilu, kao što su delići stakla ili plastike. Kada glavica deteta krene ka napred, ona izlazi iz okvira zaštite naslona dečijeg auto sedišta, što znači da je više izložena ovim krhotinama.

Posledice prednjeg udara

Prilikom prednjih sudara, detetovoj glavi, vratu i kičmi podršku pruža auto sedište. Na ovaj način, auto sedište apsorbuje i jednako raspoređuje sile udara duž cele površine dečijeg auto sedišta, smanjujući pritisak na osetljive delove tela deteta.

Bočni sudar

Kao što smo već spomenuli, sedište postavljeno u kontra smeru omogućava školjki sedišta da jednako rasporedi sile udara. U slučaju bočnog sudara, sile su uglavnom raspoređene sa bočnih strana vozila koje je udareno, što znači da će dete naglo krenuti ka desnoj ili levoj strani automobila. Školjka dečijeg auto sedišta „upija“ ove sile, sprečavajući dete da isklizne iz sedišta.

Zadnji sudar

Sudari sa zadnje strane automobila su u praksi dosta ređi, dešavaju se pri manjim brzinama i ređe za posledice imaju ozbiljnije povrede putnika. Pošto se automobili sudaraju u istom smeru kretanja, sile koje deluju u trenutku udara su manje u odnosu na one prilikom prednjeg i bočnog sudara. Sedište postavljeno u kontra smeru će u ovom slučaju pružiti izuzetno visok nivo zaštite.

Iz ovog teksta možemo zaključiti da kontra smer najviše doprinosi bezbednosti deteta prilikom frontalnih sudara.

Do kada treba da vozim dete u suprotnom smeru?

Novorođenčad i mlađa deca moraju biti smeštena u suprotan smer. Iako se preporučuje da se deca voze u suprotnom smeru što je duže moguće, to će dosta zavisiti od modela auto sedišta koji posedujete.

Dete mora biti postavljeno u kontra smeru do minimum:

  • 9kg težine (prema ECE R44/04 standardu) odnosno do 105cm visine (prema ECE R129/03 standardu);
  • 15 meseci starosti.

Svako auto sedište testirano je do određene granice. U opisu ili priručniku sedišta potražite informaciju do koje granice dete sme biti postavljeno u kontra smeru. Taj podatak se ponekad nalazi u formi dozvoljene težine deteta (do 10kg, 13kg, 18kg ili 25kg) ili u formi dozvoljene visine deteta (do 105cm). Na našem tržištu, većina sedišta može biti postavljena u kontra smeru za decu do otprilike 4 godine starosti (do 18kg/105cm).

Znaćete da je dete preraslo kontra smer kada je:

  • Dostiglo maksimalno dozvoljenu težinu/visinu propisanu u priručniku auto sedišta;
  • Preraslo sigurnosne pojaseve dečijeg auto sedišta.

Na koji način se montira auto sedište u kontra smeru?

Pravilno postavljanje auto sedišta u automobil je ključno. Uvek sledite upute proizvođača auto sedišta i vozila. Obavezno koristite isofix sisteme ili pojaseve kako biste čvrsto pričvrstili auto sedište. Proverite da li je auto sedište stabilno postavljeno i nema vidljivog pomeranja.

Kada postavite auto sedište, pobrinite se da je dete pravilno pozicionirano u njemu. To znači da dete treba da bude okrenuto prema zadnjem delu automobila, noge treba da budu savijene na kolenima, a pojasevi treba da prijanjaju uz telo deteta bez uvijanja. Takođe, proverite da li je glava deteta dovoljno udaljena od naslona auto sedišta („bezbedna zona“). "Bezbedna zona“ je rastojanje između nosa deteta i naslona sedišta koje se nalazi ispred. Taj razmak treba da iznosi minimum 55cm.

Pre nego što krenete na put, uvek proverite da li su sigurnosni pojasevi pričvršćeni. Pobrinite se da su pojasevi dovoljno čvrsto postavljeni preko tela deteta, bez prevelikih nabora ili lufta.

Mitovi i predrasude

„Gde idu noge?“

Deca su veoma gipka. Njihove kosti se u ranom uzrastu i dalje formiraju, dok su zglobovi veoma pokretljivi. Primetićete da deca često sede prekrštenih nogu, jer im ovaj položaj pruža dodatnu podršku pri održavanju ravnoteže. Samim tim, detetu neće biti teško da sedi prekrštenih nogu ili u turskom sedu ni u auto sedištu. Samo zato što se nama kao odrasilma ovaj položaj čini neudobnim, ne znači da je neudoban i za dete. Dete će Vam dati do znanja ukoliko bude osećalo neku nelagodu tokom vožnje.

„Kako ću moći da vidim bebu?“

Uvek možete nabaviti ogledalce ili retrovizor koji se kači na naslon za glavu sedišta vozila i omogućava Vam da u svakom trenutku vidite lice svoje bebe.

„Bebi je dosadno jer ne može da gleda svet oko sebe.“

Deca postavljena u kontra smer vide više nego što očekujete. Auto sedišta leže visoko, tako da dete lako može da posmatra svet kroz oba bočna prozora. Ako mislite da joj fali prostora, uvek možete skinuti naslone za glavu sa zadnjih sedišta, oslobađajući dodatni prostor za razgledanje.

„Vožnja u suprotnom smeru će izazvati mučninu kod deteta.“

Mučnina tokom putovanja najčešće nastaje kada se poremeti čovekov osećaj ravnoteže, odnosno kada se registruje neusklađenost između pokreta koje registruju oči i mirovanja tela. Međutim, osećaj za ravnotežu tela kod dece nije još uvek u potpunosti razvijen, tako da se mučnina vezana za putovanja kod njih obično javlja sa 4-6 godina, ako se uopšte i pojavi.

Mučninu u vozilu mogu izazvati i mnogo drugih stvari. Često ima veze sa tim šta su jeli neposredno pred vožnju, a povremeno i sa mirisima u autu. Može se desiti i da dete prima previše nadržaja iz spoljašnje sredine, što izaziva senzorno preopterećenje i nelagodan osećaj.

„Auto sedište ne može da mi stane u auto, udara u suvozačevo sedište.“

Postoji zabluda da auto sedište u kontra smeru zauzima više prostora od sedišta postavljenog u smeru kretanja. Treba da znate da, kada je sedište postavljeno u smeru kretanja, treba da postoji takozvana „bezbedna zona“ između nosa deteta i naslona sedišta koje se nalazi ispred. Taj razmak treba da iznosi minimum 55cm. Ovo je preporučeno rastojanje koje treba da postoji kako bi se obezbedilo dovoljno prostora, da dete ne bi udarilo u sedište ispred sebe prilikom sudara. Imajući ovo u vidu, možemo slobodno pretpostaviti da će i sedište postavljeno u kontra smer lako stati u vozilo.

Ako imate dilemu, preporučujemo Vam da nam se obratite ili nas posetite, kako bismo Vam dali predlog za auto sedište koje će po veličini odgovarati Vašem automobilu.

Vožnja deteta u suprotnom smeru kretanja može delovati kao jednostavna mera, ali njen uticaj na bezbednost dece u saobraćaju je neizmerno velik. Dajte svojoj deci najbolji početak u životu tako što ćete ih zaštititi tokom vožnje, jer njihova bezbednost je neprocenjiva. Obezbedimo svakom detetu siguran put i miran san u automobilu, jer jedan bezbedan korak može napraviti ogromnu razliku u njihovoj budućnosti.