website
BESPLATNA ISPORUKA NA IZNOSE PREKO 5000,00 RSD
Besplatna ugradnja prilikom kupovine u prodavnici!

5 koraka za pravilno postavljanje auto sedišta u vozilo

Odabrali ste pravo auto sedište i došlo je vreme da ga i pravilno postavite u vozilo. Mnogi roditelji naprave grešku prilikom prvog montiranja, a i svako auto sedište ima sopstvene preporuke koje bi trebalo da pratite. Nezavisno od načina postavljanja za koji se odlučite ili tipa auto sedišta, sve počinje sa pronalaženjem najsigurnije pozicije u vozilu za dete.

1. ODABIR LOKACIJE

Prednje ili zadnje sedište? Auto sedište nikada ne sme biti postavljeno na prednje sedište opremljeno vazdušnim jastukom (airbag), jer vazdušni jastuk može prouzrokovati dodatne povrede detetu u slučaju udara. Najsigurnije mesto za decu do 13. godine (a i za odrasle) je zadnje sedište – centralno zadnje sedište. Na zadnjem sedištu dete je udaljenije u slučaju najčešćeg tipa sudara – prednjeg.
Ipak, ako vam je položaj centralnog sedišta nepristupačan za montiranje, sedište nema Isofix konektore ili jednostavno imate više dece, moraćete da se prilagodite. Najčešći izbor roditelja je sedište iza suvozačevog mesta, jer tako roditelji vozači imaju najbolji pogled na dete u toku vožnje.

2. INFORMIŠITE SE

Pre samog montiranja prvo pročitajte priručnik vozila, a potom priručnik auto sedišta. Oni će vam dati sve neophodne informacije – na koju poziciju u vozilu je moguće postaviti auto sedište, da li se auto sedište može pričvrstiti i Isofix sistemom i sigurnosnim pojasevima istovremeno, do kog uzrasta deteta možete koristiti Isofix sistem, i slično.

3. ODABIR SMERA

Već ste prošli kroz proces odabira auto sedišta, tako da verovatno već znate u kom smeru ćete postaviti auto sedište – okrenutno unazad (za bebe i mlađu decu) ili u smeru kretanja vozila (za stariju decu). Postavite sedište u vozilo u odgovarajućem smeru, u skladu sa uzrastom deteta.
Ukoliko imate konvertibilno sedište, koja se mogu montirati u oba smera kretanja, ono će imati dve različite putanje za pojaseve: jedna kada se postavlja u smeru kretanja (uglavnom prolazi iza leđa bebe) i jedna kada se postavlja okrenuto unazad (uglavnom prolazi ispod detetovih nogu). Potražite odgovarajuću putanju za željeni smer. Putanje su na sedištu označene markerima ili strelicama i objašnjene su u priručniku auto sedišta.

4. PRAVILAN UGAO

Kao što postoje dve različite putanje, tako i auto sedišta često imaju određen ugao pod kojim bi trebalo da budu postavljena, u zavisnosti od smera. Takva auto sedišta su uglavnom ona koja imaju više položaja nagiba naslona za leđa. U tom slučaju trebalo bi da auto sedište postavite u naznačen položaj, obeležen nekom vrstom indikatora kao što je nalepnica ili balončnić.
Savet: Uverite se da je vozilo parkirano na ravnoj površini, kako bi indikatori bili precizniji.

5. POSTAVLJANJE AUTO SEDIŠTA

Auto sedište se u vozilo može pričvrstiti na tri različita načina:

  • Isofix sistem;
  • Sigurnosni pojas vozila;
  • Isofix sistem i sigurnosni pojas – isključivo ukoliko je proizvođač tako naglasio u priručniku auto sedišta.
  • Isofix konektori - autosedistezadecu.rs
    Sigurnosni pojas - autosedistezadecu.rs

    I Sigurnosni pojas

    Pričvršćivanje auto sedišta sigurnosnim pojasem vozila je najčešći izbor roditelja, jer odgovaraju većini modela automobila. U svakom priručniku auto sedišta detaljno je objašnjen i slikovito prikazan način postavljanja, a često se mogu naći i videi kako biste mogli na najbolji način da ispratite ceo proces.
    Savet: Uverite se da pojas nije izvrnut, istrošen ili labav. Zategnite pojas sve dok auto sedište ne bude stabilno pričvršćeno, odnosno ne pomera se više od 2-3 cm.

    II Isofix sistem

    Od 2003. godine, proizvođači su u obavezi da postave Isofix sistem na makar dva sedišta u vozilu, što su najčešće spoljašnja zadnja sedišta. Informaciju da li vaš automobil poseduje Isofix sistem pronaći ćete u priručniku vozila. Isofix konektori u samim kolima su označeni i pronaći ćete ih u blizini kopči za sigurnosne pojaseve sa obe strane sedišta.
    Isofix sistem važi za nešto lakši način postavljanja. Sve što je potrebno da uradite jeste da izvučete dva nastavka iz samog auto sedišta i ubacite ih u konektore na sedištu vozila, dok ne čujete zvuk „klik“ i indikator na auto sedištu ne prikaže „zeleno svetlo“ da ste pravilno postavili auto sedište.

    Vrlo često će Isofix sistem zahtevati i treću sigurnosnu tačku – top tether pojas ili support leg. Top tether pojas se nalazi u samom vozilu, u gepeku, i pričvršćuje se na naslon auto sedišta. Ovakav pojas smanjuje silu udara i pomeranje samog auto sedišta. Support leg je druga alternativa, u vidu nožice za oslonac koja se proteže do poda vozila i pruža auto sedištu neophodnu stabilnost čak i prilikom naglog kočenja ili oštrog skretanja.

    Top tether pojas - autosedistezadecu.rs
    Support leg - autosedistezadecu.rs

    Oba načina montaže pružaju jednaku sigurnost u toku vožnje, ukoliko su pravilno postavljenja, a način koji ćete vi odabrati je stvar ličnih preferenci. Imajte u vidu da Isofix sistem najčešće ima granicu do koje može da podrži dete (uglavnom do 18kg), nakon čega ćete morati da pređete na sigurnosni pojas vozila.

    Sve dok pratite instrukcije date u priručnicima nećete pogrešiti. Pažljivo pratite korake i ukoliko imate nedoumica potražite savet od prodavca. Postavljanje auto sedišta nije težak proces, ali zahteva malo vaše pažnje i strpljenja, kako biste svoje najmlađe mogli da povedete u bezbedne porodične avanture.