website
BESPLATNA ISPORUKA NA IZNOSE PREKO 5000,00 RSD
Besplatna ugradnja prilikom kupovine u prodavnici!

Šta kaže zakon o upotrebi dečijih auto sedišta?

Da li je mom detetu zaista potrebno auto sedište?

Često ćete čuti od svojih komšija, poznanika i članova porodice kako su njih roditelji kao decu prevozili bez upotrebe dečijih auto sedišta, a sada su živi, zdravi i „ništa im ne fali“. Ovaj stav ne samo da je pogrešan, već direktno dovodi u pitanje bezbednost dece u saobraćaju.

DA, Vašem detetu je ZAISTA potrebno auto sedište! Jedini izuzetak je vožnja u vozilima javnog gradskog prevoza gde nisu obezbeđeni adekvatni uslovi za upotrebu dečijeg auto sedišta. U javni gradski prevoz spadaju linijski i vanlinijski gradski i međugradski prevoz (autobus, minibus, trolejbus, tramvaj, železnica), kao i taksi prevoz.

U skladu sa Zakonom o bezbednositi saobraćaja na putevima Republike Srbije, sva deca do 12 godina, odnosno 135cm moraju biti smeštena u odgovarajuće dečije auto sedište u privatnim vozilima. Dečija auto sedišta moraju biti homologovana, što znači da poseduju ATEST bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu, koja propisuje i reguliše minimalne standarde sigurnosti koje dečije auto sedište treba da poseduje.

Kako da proverim da li moje auto sedište ima ATEST? Pre kupovine auto sedišta, potražite u opisu proizvoda reči „ECE R44/04“ ili „ECE R129/03“. To su oznake za bezbednosne sertifikate (ATESTe) koji su zakonom odobreni za upotrebu u Srbiji. Takođe, svako auto sedište na sebi mora imati jasno istaknut ATEST u vidu nalepnice, koja najčešće izgleda ovako:

ATEST auto sedišta

    Da li postoji razlika između „ECE R44/04“ i „ECE R129/03“ standarda i koji je bezbedniji?

    Sva dečija auto sedišta moraju da prođu kroz razna testiranja i simulacije udara kako bi se ustanovilo da li je sedište dovoljno bezbedno za upotrebu u saobraćaju. Trenutno su u upotrebi dva standarda odnosno regulative – „ECE R44/04“ i nova i-Size „ ECE R129/03“ regulativa. Ovi standardi regulišu način na koji se sedišta testiraju i koje minimalne bezbednosne zahteve treba da ispunjavaju kako bi se smatrala bezbednim za upotrebu.
    Glavne razlike:

    ECE R44/04 ECE R129/03
    Kategorizacija prema težini (kg) Kategorizacija prema visini (cm)
    Montaža pomoću isofix sistema ili sigurnosnih pojaseva vozila Montaža pomoću isofix sistema ili sigurnosnih pojaseva vozila, sa akcentom na isofix sistem
    Dete se može voziti u smeru kretanja sa minimum 9kg (oko 9 meseci) Dete se može voziti u smeru kretanja sa minimum 15 meseci
    Testirana na prednje i zadnje udare Testirana na prednje, zadnje i bočne udare
    Testiranje se vrši pomoću P lutke koja ima 4 senzora Testiranje se vrši pomoću Q lutke koja ima 32 senzora

    Ukratko rečeno, nov i-Size standard se trudi da poboljša bezbednost deteta uvodeći novine u vidu rigoroznijih testiranja, akcentovanja lakšeg načina montaže i jednostavnije klasifikacije. Dodatna tesitranja na bočne udare i upotreba osetljivijih lutki u tom procesu osigurava da će sedište biti proizvedeno od kvalitetnijih, udobnijih i izdržljivijih materijala. S druge strane, isofix način montaže se pokazao lakšim za mnoge roditelje, jer umanjuje mogućnost da napravite grešku prilikom montaže. Na taj način možete mirno da vozite, znajući da ste dete bezbedno osigurali u automobilu.

    Treba da znate da će u Evropskoj Uniji prodaja auto sedišta sa standardom „ECE R44/04“ biti obustavljena 1. seprembra 2024. godine. U tom trenutku većina brendova koji posluju na evropskom tržištu će ujedno i prestati da proizvode ovakva auto sedišta. Imajući to u vidu, šansa je da će nov zakon ubrzo biti implementiran i kod nas. Ukoliko trenutno posedujete ili planirate da kupite auto sedište sa ovim ATESTom, ne brinite se. Biće dozvoljena upotreba sedišta sa ATESTom „ECE R44/04“ makar 8 godina nakon implementacije novog zakona, kako bi svi roditelji imali dovoljno vremena da se prilagode novinama.

    Pravilno postavljanje deteta u auto sedište

    Odabir pozicije i smera kretanja u automobilu

    Deca koja se prevoze u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno smeru kretanja vozila, mogu se prevoziti na prednjem ili zadnjem sedištu. Ukoliko se dete prevozi na prednjem sedištu, bezbednosni vazdušni jastuk (airbag) mora biti isključen.

    Deca koja se prevoze u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto u smeru kretanja vozila, moraju se prevoziti na zadnjem sedištu.

    Pre prve montaže auto sedišta u vozilo predlažemo Vam da pročitate naše savete uz "5 koraka za pravilno postavljanje auto sedišta u vozilo".

    Napomena: Pri odabiru smera kretanja pratite smernice date u priručniku auto sedišta. U priručniku je jasno istaknuto kada dete treba da bude postavljeno u suprotnom smeru, a kada u smeru kretanja.

    Obezbeđivanje deteta

    Novorođenčad i mlađa deca moraju biti obezbeđena sigurnosnim pojasem dečijeg auto sedišta. Kada dete navrši 4 godine, sa otprilike 100cm visine ili oko 15kg težine, polako će početi da prerasta sigurnosne pojaseve dečijeg auto sedišta i tada prelazi na upotrebu sigurnosnog pojasa vozila. Dete i dalje mora biti smešteno u odgovarajuće auto sedište, jedino se menja način na koji ih obezbeđujete.

    Kada dete preraste pojaseve auto sedišta, najčešće prelazi na takozvano „buster“ sedište, koje služi da izdigne dete na određenu visinu, kako bi moglo na pravilan način da koristi sigurnosni pojas vozila. Buster sedišta dolaze u varijanti sa ili bez naslona za leđa, s tim što se preporučuju busteri sa naslonom zbog veće udobnosti i bezbednosti koje pružaju.

    Da li postoje posebni bezbednosni zahtevi kada su u pitanju deca sa posebnim potrebama?

    Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije, vozači su dužni da prevoze decu sa posebnim potrebama u vozilima koja su prilagođena njihovim potrebama. Ovo uključuje korišćenje posebnih sedišta, pojasnih sistema i drugih sredstava koja osiguravaju bezbednost deteta tokom vožnje. Prilikom kupovine auto sedišta za dete sa posebnim potrebama, savetujemo Vam da se konsultujete sa lekarima, terapeutima, ili drugim stručnjacima koji rade sa decom sa posebnim potrebama. Oni Vam mogu pružiti informacije i preporuke gde možete pronaći odgovarajuću opremu. Ponekad se ona mogu kupiti i kod distributera medicinske ili ortopedske opreme. Takođe, često ćete dobre preporuke dobiti i od udruženja ili organizacija koje se bave podrškom osobama sa posebnim potrebama – oni često imaju informacije o resursima i prodavnicama koje nude specijalizovanu opremu, uključujući i auto sedišta.

    Kada je dete dovoljno veliko da se samostalno vezuje pojasom bez korišćenja auto sedišta?

    Pojas automobila predviđen je za osobe visine 150cm i više, kako bi mogao da se koristi na pravilan način – donji deo pojasa treba da stoji nisko preko kukova, a dijagonalni deo preko ključne kosti i sredine grudi. Zbog toga se preporučuje da deca koriste auto sedišta tokom vožnje sve dok ne dostignu visinu 150cm.

    Ipak, zakon u Srbiji dozvoljava da se deca već od 135cm visine samostalno vezuju pojasom bez korišćenja auto sedišta ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi:

    • Dete mora biti minimalne visine 135cm,
    • Dete može da sedi celim leđima uz naslon sedišta, sa nogama presavijenim preko ivice sedišta,
    • Donji deo pojasa (pojas za krilo) treba da leži nisko preko karlice deteta, ne preko stomaka,
    • Gornji deo pojasa (dijagonalni pojas) treba da leži preko sredine ramena deteta, ne preko vrata.

    Kada dete bude moglo ugodno da izdrži u ovom položaju tokom celog putovanja, bilo da je u pitanju kraća vožnja do škole ili duže putovanje, spremno je da se samostalno vezuje pojasem vozila bez upotrebe bezbednosnog auto sedišta.

    Koje su kazne za nekorišćenje dečijeg auto sedišta?

    Nažalost, svakodnevno u saobraćaju možemo naići na mnoge vozače koji i dalje ne poštuju zakon. Istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da se tek 6 od 100 dece vozi pravilno. Najčešći razlog je vožnja deteta van dečijeg auto sedišta, pri čemu je dete smešteno u naručje roditelja ili sedi samostalno na sedištu za odrasle, često neobezbeđeno sigurnosnim pojasem. Imajući u vidu da čak i sudari pri najmanjim brzinama mogu biti izuzetno opasni po život i zdravlje deteta, bilo da ste krenuli samo do vrtića ili prodavnice, veoma je važno da koristite auto sedište na način na koji je to propisano.

    Kazna za nekorišćenje auto sedišta iznosi 5 000 dinara. Ukoliko se dete prevozi u krilu na prednjem sedištu, predviđena je kazna od 20 000 do 40 000 dinara, kao i pet do sedam kaznenih poena. Najveća kazna, novčana od 100 000 do 120 000 dinara ili minimum 15 dana zatvora, predviđena je ukoliko se dete prevozi na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

    Dečije auto sedište treba da koristite ne kako biste izbegli novčanu ili zatvorsku kaznu, već kako biste na najbolji mogući način zaštitili svoje dete u saobrajaću.

    Šta kaže zakon u zemljama Evrope?

    Ako uskoro planirate da putujete u inostranstvo, važno je da se informišete o zakonima koje država u koju idete propisuje. Bilo da putujete u zemlje Evropske Unije ili posećujete naše komšije sa Balkana, propisi su u osnovi veoma slični. Deca uzrasta do 12 godina, odnosno visine do 150cm moraju biti smeštena u odgovarajuće dečije auto sedište. Izuzetak su deca viša od 135cm, koja ne moraju biti smeštena u dečije auto sedište ako konfiguracija zadnje klupe (zadnjeg sedišta) i pojasa automobila dozvoljavaju da dete bude pravilno osigurano samo pojasem vozila.

    ---------------------
    Slika: "Auto sedište Chipolino Techno 360sand 2023" by chipolino.com
    Izvori: