website
BESPLATNA ISPORUKA NA IZNOSE PREKO 5000,00 RSD
Besplatna ugradnja prilikom kupovine u prodavnici!

Kako odabrati pravo auto sedište?

Veoma je važno da odaberete pravo auto sedište za Vaše dete, jer su ona esencijalan deo kada je u pitanju bezbednost deteta na putu.

Sva deca su u obavezi da koriste odgovarajuće auto sedište do otprilike dvanaeste godine. Ukoliko je dete sigurno smešteno i vezano u auto sedištu, rizik od smrtnih ishoda je smanjen za čak 71% - može se reći da auto sedišta spašavaju život.

Ipak, kupovina i montiranje auto sedišta može na prvi pogled izgledati zastrašujuće, pogotovo ako ste prvi put u potrazi. Sigurno ste, makar usputno, primetili veliki broj raznovrsnih auto sedišta, sa različitim bezbednosnim sistemima, namenjena različitim uzrastima dece. Ne dozvolite da Vas ovaj širok izbor uplaši. Ne morate kupiti najskuplje auto sedište kako biste osigurali bezbednost deteta u saobraćaju. Upravo ta raznovrsna ponuda Vam omogućava da pronađete pravo auto sedište, koje će odgovarati potrebama baš Vašeg deteta.

Prilikom kupovine treba da:

  • Poznajete Vaše dete;
  • Poznajete Vaš automobil;
  • Obratite pažnju na sigurnosne funkcije auto sedišta.
  •  

    Odabir auto sedišta na osnovu uzrasta deteta

    Auto sedišta su podeljenja u tri grupe: sinteze za bebe i novorođenčad, klasična auto sedišta i busteri za stariju decu. Uzrast deteta, kao i težina i visina deteta su glavni faktori koji utiču na to koju vrstu ćete odabrati. Pogledajte tabelarni vodič za veličine, koji će Vam dati smernice kako da ove podatke primenite u potrazi.

    TEŽINA VISINA UZRAST
    0-13kg 40-87cm 0-15 meseci
    0-18kg 40-105cm 0-4 godine
    0-25kg 40-125cm 0-6 godina
    0-36kg 40-135/150cm* 0-12 godina
    9-36kg 76-135/150cm* 15 meseci-12 godina
    15-36kg 100-135/150cm* 4-12 godina
    22-36kg 125-135/150cm* 6-12 godina
    *U zavisnosti od zakona države u kojoj se proizvode, pojedini modeli auto sedišta će biti namenjeni deci visine do 135cm, druga do 150cm. Šta kaže zakon o upotrebi dečijih auto sedišta? Zakon Republike Srbije nalaže da deca moraju biti smeštena u auto sedište dok ne navrše minimalnu visinu od 135cm.

     

    Detaljne karakteristike svih grupa, kao i prednosti i mane smo detaljno opisali u našem članku "Tipovi auto sedišta prema uzrastu". Članak Vam može biti dobra polazna tačka da se informišete pre kupovine. Na ovaj način ćete steći bolju sliku šta tačno želite od Vašeg budućeg auto sedišta, te se nećete izgubiti u moru različitih modela dečijih sedišta.

     

    Odabir auto sedišta na osnovu načina montaže auto sedišta u vozilo

    Pogledajte u priručniku svog automobila specifikacije vezane za način montaže auto sedišta u vozilo. Potražite informacije o relevantnim karatkeristikama, kao što su pojasevi vozila i/ili ISOFIX sistem.

    • Montaža sigurnosnim pojasevima vozila: univerzalan način montiranja auto sedišta pomoću sigurnosnog pojasa automobila;
    • Montaža pomoću ISOFIX sistema: isofix sistem sastoji se iz dva dela - dve klizajuće šine koje se izvlače iz baze dečijeg auto sedišta i dva odgovarajuća "sidrišta" tj. kuke koje se nalaze u samom automobilu. Kuke se najčešće nalaze na zadnjim spoljašnjim sedištima u automobilu, na spoju naslona i sedalnog dela. Dakle, kako biste montirali auto sedište pomoću isofix sistema, potrebno je da Vaš automobil najpre poseduje isofix sistem.

    Više informacija o isofix sistemu možete pročitati u odeljku "5 - Postavljanje auto sedišta", članka "5 koraka za pravilno postavljanje auto sedišta u vozilo", gde objašnjamo na šta treba da obratite pažnju prilikom montaže pomoću isofix sistema - na primer, šta su to top tether pojas i support leg (potporna nožica).

    Odabir auto sedišta na osnovu sigurnosnih karakteristika sedišta

    Auto sedišta se testiraju i odobravaju na osnovu dve regulative: ECE R44/04 i ECE R129/03 (i-Size auto sedišta). Postoje i dodatna testiranja, kao što je nemački ADAC test, čiji su kriterijumi za ocenjivanje striktniji nego za Evropske Standarde, a rezultate testa koriste mnogi proizvođači automobila kako bi se prilagodili najmlađima i poboljšali svoje bezbednosne sisteme, kao i sami proizvođači auto sedišta prilikom kreiranja novih modela.

    Nakon što ste prikupili osnovne informacije, možete krenuti u potragu za pravim auto sedištem. Obratite pažnju na dodatne funkcije auto sedišta – položaji naslona za leđa, uključujući ležeći, za bebe koje ne mogu samostalno da sede; rotacija sedišta na bazi koja povećavaja praktičnost; sistemi bočne zaštite za bolju sigurnost; i slične...

    3 načina da proverite da li ste pronašli pravo auto sedište

    1. Stabilnost auto sedišta: Kada je auto sedište montirano, ne sme da se pomera više od 2cm u bilo kom smeru – ka napred, nazad ili na stranu. Ukoliko je takav slučaj, ponovite korake objašnjene u priručniku auto sedišta ili kontaktirajte prodavca za savet.
    2. Visina deteta: Ako detetova glavica prelazi preko ivice znači da je dete preraslo auto sedište i da je spremno za narednu fazu.
    3. Visina sigurnosnih pojaseva: Kada je auto sedište montirano u smeru suprotnom od smera kretanja vozila, pojasevi treba da budu namešteni u visini ili za nijansu ispod visine ramena bebe; kada je montirano u smeru kretanja vozila treba da bude u visini ili za nijansu iznad visine ramena deteta, a kopča na grudima (ukoliko je sedište ima) treba da bude u nivou pazuha.
      Napomena: Proverite da li su sigurnosni pojasevi čvrsto zategnuti, da nisu izvrnuti ili labavi.