website
BESPLATNA ISPORUKA NA IZNOSE PREKO 5000,00 RSD
Besplatna ugradnja prilikom kupovine u prodavnici!

Tipovi auto sedišta prema uzrastu

Jedna od najvažnijih stvari na koje roditelj treba da obrati pažnju jeste bezbednost deteta na putu. Pravilna upotreba auto sedišta obezbediće sigurnu i udobnu vožnju, ali pored velikog broja auto sedišta na tržištu, sa različitim funkcijama i karakteristikama, kako odabrati auto sedište koje će odgovarati potrebama Vašeg deteta? Ukoliko ćete uskoro postati roditelj, dajte sebi dovoljno vremena da se informišete, pre nego što se dete rodi, kako biste osigurali bezbednu vožnju kući iz porodilišta.

Tip auto sedišta koje će Vaše detetu biti potrebno zavisi od više faktora, uključujući uzrast, veličinu i razvojne potrebe deteta.

NOVOROĐENČAD

0-13kg/40-87cm, za bebe od rođenja do otprilike 15 meseci

Sve bebe od rođenja bi, po pravilu, trebalo da se voze „okrenutna unazad“, odnosno auto sedište treba da bude postavljeno u smeru suprotnom od smera kretanja. Ovakva auto sedišta se često nazivaju i sinteze ili „jaja“, zbog svog oblika koji pruža detetu sigurnost sa svih strana. Višenamenska su – osim glavne funkcije auto sedišta, sinteze se mogu koristiti i kao nosiljke ili ljuljaške za uspavljivanje bebe, ukoliko imaju zakrivljenu bazu. Često ih možete naći i u setu sa kolicima, kada se pomoću adaptera auto sedište montira na sam ram kolica.

MALIŠANI I PREDŠKOLCI

0-18kg/40-105cm, za bebe od rođenja do 4 godine
0-25kg/40-125cm, za bebe od rođenja do 6 godina

Deca koja su težinom ili visinom prerasla sinteze treba da pređu u narednu fazu – u auto sedište koje će biti postavljeno u smeru kretanja vozila. U ponudi možete pronaći takozvana konvertibilna auto sedišta, koja imaju mogućnost postavljanja auto sedišta u oba smera kretanja. Za njih se kaže da „rastu zajedno sa detetom“, zbog svoje osobine da odgovaraju kako bebama od rođenja, tako i starijoj deci. Uglavnom imaju karakteristike koje se prilagođavaju, kao što je višepoložajni naslon za leđa.

ŠKOLARCI

0-36kg/40-150cm, za bebe od rođenja i decu do 12 godina

U sklopu konvertibilnih auto sedišta možete pronaći i ona koja će vas služiti sve dok dete ne ispuni bezbednosne zahteve da samostalno sedi u vozilu. Njihov naslon za glavu ima više položaja kako bi odgovarao visini deteta, a unutrašnji jastučići se mogu po potrebi prilagođavati.

9-36kg/76-150cm, za decu stariju od 15 meseci do 12 godina

Ako ste već koristili sintezu, odnosno nosiljku za vaše dete, auto sedišta iz ove grupe će vam idealno odgovarati. Često se naslon za leđa može skinuti, prilikom čega ostaje buster sedište za stariju decu.

15-36kg/100-150cm, za decu od 4 do 12 godina
22-36kg/125-150cm, za decu od 6 do 12 godina

Buster tip auto sedišta, u obliku podloge, koji omogućava detetu da na bezbedan način koristi sigurnosne pojaseve vozila – pojas treba da prelazi preko grudi, a ne preko vrata deteta.

STARIJA DECA

Kada dete napuni dovoljno godina i preraste auto sedište, spremno je da se samostalno vozi u kolima. Sigurnosni pojas vozila – dijegonalni pojas i pojas za krilo – pružiće najbolju zaštitu na putu. Sva deca mlađa od 13 godina su u obavezi da koriste auto sedište u toku vožnje, smeštena na zadnje sedište.